• Glenn Vanderstukken

Waarom ik geen fan ben van Catisfactions

Catisfactions, U kent ze wel: de kattensnoepjes die je in alle supermarkten kan vinden aan een zeer schappelijke prijs en die uw kat ook wel degelijk lekker blijkt te vinden. De snoepjes worden geproduceerd door Mars, Inc. die we ook wel kennen van de repen die we zelf al eens graag eten.


Hiernaast de beschrijving die te vinden is op de website van Catisfactions. Het is blijkbaar door hen geadviseerd om tot 20 snoepjes per dag te geven.


Wacht even.. 20?? Ik zou zelf ook geen 20 Marsrepen op een dag eten.


Laten we even dieper graven: de analytische bestanddelen van de brok. Die vind je meestal op de achterkant van het product. Het is belangrijk om rekening te houden met deze bestanddelen omdat we te maken hebben met een kat: een carnivoor dus. Het hoofdbestanddeel zou dus vlees moeten zijn. Katten zijn namelijk gemaakt om vlees te eten, terwijl granen bijvoorbeeld amper te verteren zijn. Het hoofdbestanddeel is voornamelijk het eerste bestanddeel dat je in de samenstelling te zien krijgt. Bij Catisfactions is ziet de samenstelling er uit als volgt:Samenstelling: Catisfactions met kip: plantaardige eiwitextracten, graan, vlees en dierlijke nevenproducten (o.a. 4% kip), olie en vet, mineraalstoffen. Catisfactions met zalm: plantaardige eiwitextracten, graan, vlees en dierlijke nevenproducten, olie en vet, mineraalstoffen, vis en visnevenproducten (o.a. 4% zalm). Catisfactions met kaas: plantaardige eiwitextracten, graan, vlees en dierlijke nevenproducten, olie en vet, mineraalstoffen, melk en zuivelproducten (o.a. 4% kaas).


Oei, dat ziet er dan niet zo positief uit: voor zover ik kan zien bestaat deze snoep vooral uit plantaardige eiwitextracten, graan en pas op de derde plaats vlees en dierlijke nevenproducten. Over dierlijke nevenproducten gesproken: dit is in weze een mengeling van verschillende slachtafval (je doorsnee curryworst dus). Dit houdt dus in dat er in Catisfactions met kip evengoed darmen van rund en een varkenshart kan zitten en dat die 4% dus eigenlijk geen steek houdt.


Voor mij is dit al voldoende om zoek te gaan naar een andere brok die je lieve spinnende viervoeters toch zeker even graag zullen eten. Daarom bedank ik vriendelijk voor dit merk en zeg ik dus neen tegen Catisfactions. Toegegeven, het is een snoepje, en niet de hoofdvoeding, maar dan nog kies ik liever voor een snoepje dat mijn katten even lekker vinden, en welke ze ook nog eens goed kunnen verteren.


Voor alle duidelijkheid, deze informatie geldt niet enkel voor Catisfactions, maar voor al de verschillende soorten kattenvoeders/snoep die te koop worden aangeboden in de supermarkt. Kijk altijd eerst eens naar de samenstelling vooraleer je met een product de winkel uitwandelt.
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ah, kattenbakvulling! Dat hebben we toch allemaal nodig wanneer we een spinnende viervoeter in huis halen. Er zit veel verschil op en is ook niet goedkoop. Toen wij zochten naar geschikte vulling voor